FLASH
Kültéri nyílászárók széles választékban

 


 

A nyílászárók kiválasztásánál rengeteg kérdés merül fel az emberben, milyen alapanyagból készüljön a nyílászáróm, melyek azok a kritériumok amikre oda kell figyelnem, hogy a legmegfelelőbb termék kerüljön házamba beépítésre? A vásárlók egy része, akik anyagilag megengedhetnék maguknak, hogy fa nyílászárók kerüljenek új építésű családi házukba, nem mindig a fát választják. Tapasztalatunk szerint ennek legfőbb oka, hogy nem kaptak kielégítő válaszokat azokban a kérdésekben, amelyek bizonytalanságukat táplálják. Azok a vásárlók, akik megfelelő tájékoztatás mellett kíválló minőségű fa terméket kaptak, újra csakis a fában gondolkodtak. Alább megpróbálunk Önnek segíteni.

       


 

Termékeinkre megfelelő karbantartás mellett 10 év garanciát vállalunk!

 


 


Felületkezelés / felületkezelés menete, nyílászárók ápolása, további fa alapanyagok felületkezelése / ablakok újra felületkezelése, 4 vagy 5 rétegű felületkezelés ? / - kattints

 

Fa alapanyag / Milyen fát válasszak?, hossztoldott/toldásmentes, UW érték / - kattints

 

Üveg / float - low-e jelentése, Ug érték, műanyag peremzárás, fokozott hő és hangszigetelés, biztonsái üveg / - kattints

 

Vasalat - kattints

 

 


 

 

 

Felületkezelés menete:

 

 

Ideális állapot, 4 rétegű felületkezelés.

 

 

1. réteg - foltosodás csökkentő

 

A fa alapanyag változó szövetszerkezetének, ill. annak erősen eltérő nedvességfelvevő-képességének következtében a pácok (különösen a sötét árnyalatok esetében) egyenetlenül szívódnának a faanyag rostjai közé, foltos hatást kialakítva. A foltosodás csökkentő segíti ennek kiegyenlítését, ezáltal csökkentve a fán a pácolás után megjelenő sötétebb és világosabb árnyalatok közötti éles különbséget.

 

2. réteg - pác

 

Gomba ölő tulajdonsága melett szerepet játszik az UV védelemben is, mivel erős pigment tartalommal rendelkezik. A végső színt a fedő lazúrral közösen alkotják.

 

3. réteg - közbenső alapozó

 

Eltömíti a nyitott pólusokat, így segíti a jobb vízállóságot, valamint megalapozza a végső simítható felületet.

 

4. réteg - fedő lazúr

 

A fedőlazúr feladata, hogy megvédje a faszerkezeteket a káros környezeti hatásoktól. A fedőlazúr megfelelő karbantartás mellett hosszú éveken keresztűl képes megvédeni a kültéri ajtókat és ablakokat a kisebb mechanikai sérülésektől, a csapadékhatástól és persze az egyre erősebb, egyre rombolóbb hatású uv-sugárzástól. A színt a páccal együtt határozzák meg.

 

Nyílászárók ápolása:

 

Félévente egyszer kell körbetörölni a nyílászárókat, a felületkezelő alapanyagot gyártó cég által meghatározott felületápoló lakkal. Nem igényel komolyabb munkát, ápolása megegyezik a bútorápolásnál megszokottakhoz. Elegendő a külső oldalt áttörölni a lakkal.

 

 

 

További faanyagok felületkezelése, ablakok újra felületkezelése

 

Ebben a pontban nem csak az újra felületkezelésről van szó, hanem előrelátásként a többi fa felület felületkezeléséről is írunk. Mindenki törekszik arra, hogy a különböző felületek összhangban legyenek egymással, színben megegyezzenek. A különbségek később, a fa újra felületkezelésénél jönnek elő. Alább két megoldást írunk le.

 

 

1. Ecsetelhető vastag lazúr:  Előnye, hogy az ablakok és más termékek ecsettel történő felületkezelését követően is szépen simítható felületet kapunk, az újbóli felületkezelést követően alig lehet észre venni, hogy a szín ecsettel lett felhordva. Felülete sokkal simább és szebb mint a vékonylazúr esetében, időjárási ellenállósága megegyezik az ablakokra eredetileg felhordott magasnyomású felületkezeléssel. Ez persze csak abban az esetben igaz, ha az ablakot az ipari felületkezelésnél megfelelően alapozták.  Hátránya, hogy újra felületkezelésnél fáig kell visszacsiszolni, ami tető alatti ereszdeszka esetében elég kényelmetlen, állványozni kell, tehát nagyon idő és munkaigényes, valamint, mivel teljesen lezárja a felületet, a nem megfelelően kiszárított alapanyag esetében a felszívott nedvesség nem tud távozni, így az anyag korhadásnak indul.

 

Felhordása: 1 réteg pác, 3 réteg ecsetelhető vastaglazúr.

 

 

 

2. Vékonylazúr: Előnye, hogy nem igényel csiszolási munkát, azonnal felvihető a régi felületre, nem munkaigényes, könnyen felhordható, a fa lélegzik. Hátránya, hogy érdes felületet ad és 2 évente újra kell felületkezelni.

 

Felhordása: 2 réteg vékonylazúr.

 

 

 

Javasoljuk:

 

Azokat a fa felületeket, ahol a felületkezelés közben is érheti nedvesség a fa alapanyagot, mindenképpen vékonylazúrral kell felületkezelni / falon lévő fa burkolat, perbola, tető alatti részek /. Ahol nem csak a szín, hanem szép sima felület is számít, továbbá a felületkezelés megfelelően kiszárított alapanyagra történik, ott mindenképpen vastaglazúrt kell alkalmazni, pl. ablakoknál, korlátoknál.

 

 

 

Felületkezelés -  4 vagy 5 réteg?

 

Gyakran lehet olvasni 5 rétegű felületkezelésről. szeretnénk ha a vásárló is tisztában lenne, hogy jelenleg milyen felületkezelési rendszerek vannak, illetve, hogy mi lehet az 5 rétegű felületkezelés? 

      

Két, magyarországon igen elterjedt felületkezelő alapanyagot gyártó cég jelenleg 4 rétegben határozta meg a felületkezelési rendszereket / foltosodás csökkentő, pác, közbenső alapozó, fedő lazúr/, eltérés csakis a felhordásukban lehetséges, különböző cégek különbözőképpen hordanak fel: 

 

Kérem figyelembe venni, hogy csodákra senki nem képes, csakis azt és csakis úgy lehet felhordani a különböző rétegeket, ahogy a felületkezelő alapanyagot gyártó cégeknél kikísérletezték, különböző plusz rétegek az árat is jelentősen megnövelnék, valamint a kikísérletezett rendszerekkel együtt használva nemhogy javítana, hanem rontana a minőségen. Lehet olvasni 10 éves garanciáról, de a gyártó ott nem a 4 rétegen változtat, hanem egy bizonyos fán való használatra engedélyez 10 év garanciát, mert a fa jobban bírja!

 

5 rétegű felületkezelés módjai:

 

1. Gyenge képességű vagy betanulatlan fújó. ebben az esetben meg van a veszély, hogy a végső felületkezelési mennyiség felhordása után megrogy, megfolyik a fedő. Célszerű a végső lazúrt kétszer felhordani, fele - fele mennyiségben, közötte finomcsiszolással. számoljunk: foltosodás csökkentő, pác, közbenső alapozó, fele fedő lazúr, fele fedő lazúr. meg is van az 5 réteg !   

 

2. Nagy termelési mennyiség. ebben az esetben a garanciális javításokat próbálják minimalizálni, mert nagy mennyiségnél gyorsan kell fújni, megrogyás, megfolyás esetén az egész fát vissza kell csiszolni, amely a felületkezelés újrakezdését jelenti. Egyszerűbb a fedőt két rétegben felhordani. ez is 5 réteg !

 

Sok cég előnyként adja elő, hogy 2 rétegben viszi fel a fedő lazúrt, de ez nem előny, mert dupla csiszolás, dupla munka. Szépen hangzik az 5 rétegű felületkezelés de pusztán marketing. Az első "fele lazúrt" lakként írják, a második "fedő lazúrt" akár normál fedőként, de találkoztam már olyannal is, ahol előbb lazúroztak és csak azután színtelen lakoztak. 

 

A fedő lazúr megfelelő rétegvastagsága 280 és 300 mikron között van, ha jóval magasabb réteget fújnak rá, akkor az nem véd jobban, hanem elveszíti a fedő lazúr rugalmasságát, megreped. Észre lehet venni, hogy tél / nyár váltakozásakor a fa zsugorodik illetve tágul, hogy a jól beállított nyílászáró másik évszakban nehezebben működik, de az előírt fedő ezt rugalmasan kezeli. Az ablakosnak pedig el kell találnia az ideális beállítást.

.

 
 

 

Fa alapanyag

 

 

1. Milyen fát válasszak ?

 

 

Borovi fenyő

 

Fája nagyon gyantás, tehát nagyon tartós, alakját átnedvesedve és kiszáradva is jól tartja. A legtöbb nyílászárót a borovi fenyőből készítik.

 

 

Lucfenyő:

 

Küllemében elmarad a borovi fenyőtől, de időjárásnak jobban ellenáll, a felületkezelő anyag évekkel tovább bírja a lucfenyőn.  

 

 

Vörösfenyő

 

Legszebb erezettel rendelkező és legtartósabb fenyő. Sűrű szálazata miatt könnyen megmunkálható. Magasabb árkategória. Ajánljuk !

 

 

Meranti

 

Minőségben a vörösfenyővel megegyező.  Szín árnyalata és erezete miatt különleges. Magasabb árkategória.

 

 

Tölgy

 

A legszebb fa, amely a kültéri viszonyokat bírja. Erezete, megjelenése uralkodó. Prémium kategória .

 

 

2. Hossztoldott vagy toldásmentes ?

 

A hossztoldott faanyag árban kedvezőbb, mivel létrehozása gazdaságosabb. Fehér illetve sötét színeknél ajánljuk, ahol árnyaltabbak a toldások.

 

A toldásmentes faanyag árban magasabb kategória. Létrehozása költségesebb és gazdaságtalanabb. Küllemében a végigfutó erezet miatt szebb. Bármely színhez ajánljuk.

 

 

3. Mit jelent az Uw érték?

 

A fa keret hőátbocsátási tényezőjét Uf jellel jelöljük, de általában csak az Uw érték van feltüntetve, amely a teljes szerkezet / fa, üveg (Ug) / hőátbocsájtási tényezőjét jelöli.

 

 

 


 

 

Üveg

 

 

1. Mit jelent a Float / Low-e megnevezés ?

 

Float üveg: Víztiszta normál üveg.

 

Low-e üveg: Modern, lágyfémbevonatos üveg.

 

 

2. Mit jelent az Ug érték?

 

Az üveg hőátbocsátási tényezőjét jelöljük vele. Minél alacsonyabb a megadott érték, az üveg annál jobb szigeteléssel bír.

 

 

3. Mit kell tudni a műanyag távtartóról?

 

A hőátbocsátási értéket az üveg közepétől mérik, ez az érték az üveg széle felé egyre romlik. Ha műanyag távtartót használunk, az üveg a széleken is tudja a megadott értéket tartani. 

 

Bővebben:  http://www.swisspacer.com/uploads/media/sgg_swisspacer_h_150dpi.pdf

 

 

4. Fokozott hang- és hőszigetelési értékű üvegek:

 

4 Float - 16 - 4 Float                                                Ug=2,8 Wmk/m2    Hanggátlás= 32 db.

 

 

4 Float - 16 - 4 Low-e                                              Ug=1,3 Wmk/m2    Hanggátlás= 32 db.   /68 mm/ 

 

 

4 Float - 16 argon - 4 Low-e                                   Ug=1,0 Wmk/m2    Hanggátlás=32 db.    /78 mm/ 

 

 

4 Low-e - 18 argon - 4 Float - 18 argon - 4 Low-e   Ug=0,5 Wmk/m2    Hanggátlás=33 db.   /90 mm/

 

 

Amit ajánlunk:

 

 

4.4.1SLA - 16argon - 6 Low-e  Ug=1.1 Hanggátlás=42 db. / Ug=1.0 /

 

4.4.1SLA Low-e - 16argon - 4 Float - 14argon - 6Low-e   Hanggátlás= 42 db. / Ug=0,6 /

 

 

Emberi beszéd kb. 20 db

 

5. Fokozott biztonsági üvegek:

 

Nem minősített biztonsági üvegek:

 

331 ragasztott biztonsági üveg     vastagság = 6 mm

441 ragasztott biztonsági üveg     vastagság = 8 mm

551 ragasztott biztonsági üveg     vastagság = 10 mm

 

Minősített biztonsági üvegek:

 

Átdobást gátló üvegek: A0, A1, A2, A3

Betörést gátló biztonsági üvegek: B1, B2, B3

Golyó álló biztonsági üvegek: C1SA, C2SA, C3SA

 

 

6.  Üvegekről bővebben

 

http://www.jullichglas.hu/download/tech.pdf

 


 

 

 

 

 

Vasalat

 

Termékeinket a német  Roto márka NT típusaival látjuk el, egyedi kérés esetén ablakainkat felár nélkül felszereljük GU, MACO valamint WINKHAUS vasalatokkal is. 


 

Rejtett pántolású vasalatok:

 

  A pánt nem! látszódik

 

  

 

 

     


Bajor-Fa Nyílászárókészítő és Belsőépítészeti Kft. - 5054 Jászalsószentgyörgy, Béke út 29. - Telefon: 06-57/556-003 - E-mail: info@bajorfa.hu
ablak, fa ablak, belső ajtó, bútor, lépcső, ablakgyártás, nyílászáró, ajtó, belső ajtó, ajtógyártás, egyedi igények, egyedi árak
QuickStudio Kft // Webáruház készítés :: Webshop készítés :: Weblapkészítés :: Weboptimalizálás :: Keresőmarketing